Onze verhalen

Zwaai opa en oma: van even aanbellen tot viral

Bijna 1 miljoen views op Instagram, het Jeugdjournaal, Jinek en het NOS Regiojournaal. Bijna overal waren de ‘zwaai opa en oma’ te zien. 

Een fenomeen in een Zeister buurt, maar verder kende niemand ze. Totdat lokale verslaggever Rosan Onderwater van RTV Slotstad aanbelde na een tip.

“Bijna niemand kent ze echt, ze zwaaien gewoon naar iedereen, ”  vertelt Rosan als ze terugblikt op haar eerste ontmoeting met Els en Aryan Sikkema. Ze staan elke ochtend voor het raam van hun huis en zwaaien naar alle kinderen die langskomen op weg naar school. “Het bleek dat ze het al 10 jaar deden. Dat vond ik wel een bijzonder verhaal.”  Het echtpaar is enthousiast en wil meewerken aan een reportage voor de lokale omroep.  “Ze moesten er wel om lachen. Voor hen was het iets heel simpel,  ze deden het elke dag.” 

Het hoeft niet altijd zwaar en moeilijk te zijn

Rosan Onderwater - Verslaggever RTV Slotstad

Viral
De reportage die Rosan maakt met de zwaai opa en oma wordt uitgezonden door de lokale omroep zelf, regionale omroep en later ook door de NOS. Op Instagram van  RTV Utrecht gaan de vrolijke beelden viral. “Dit hadden ze nog nooit meegemaakt, normaal is het bereik rond de 10.000 of zo.”

Vrolijk
Het gebeurde blijkbaar al 10 jaar en het is geen hard nieuws, erkent ook de verslaggever. “Ik denk dat het soms belangrijk is om ook deze kant te laten zien.  Als je ziet hoe er op gereageerd is en dat mensen er echt vrolijk van werden, is het goed om dit ook af en toe te doen. Het hoeft niet altijd zwaar en moeilijk te zijn.”

Herkend
Een week na alle opwinding bezoekt Rosan het echtpaar nog eens. Ze was benieuwd hoe de oma Els en opa Aryan alle aandacht beleefd hadden. “Het was voor die mensen ook wel bijzonder dat het overal werd opgepikt. Ze werden herkend op straat.” Rosan schrijft nog een verhaal over alle reacties die het echtpaar heeft gekregen. Maar een televisiereportage zit er niet meer in.  “Ze wilden niet meer op beeld, het was goed geweest.”  Ze hebben geen spijt van de eerste reportage. “Ze waren heel blij hoe het nu was gegaan. Ze vonden dat ik het heel mooi gemaakt had.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email