“Als je geen bereik hebt, heb je ook geen impact.” Aan het woord is Piet Bakker over zijn onderzoek naar het bereik van de deelnemende omroepen. Gemiddeld genomen nam dat toe het afgelopen anderhalf jaar.
Het is geen doel van dit project maar volgens de onderzoeker wel nodig om de lokale omroepen te versterken.
“Weet je wat ontzettend fijn is: als je langs het voetbalveld staat en mensen naast je praten over een bericht van jouw omroep, “ Piet Bakker legt aan de hand van voorbeelden uit wat impact inhoudt: “Als je de gemeenteraadsvergadering volgt en er worden vragen gesteld basis van jouw berichtgeving.” Om dat voor elkaar te krijgen is het cruciaal dat je artikelen veel gelezen worden en door de juiste mensen. “Zodat er dingen veranderen en mensen er over praten. Maar als je geen bereik hebt, dan ga je nooit impact realiseren.” Meer bereik versterkt volgens de onderzoeker ook je positie ten opzichte van de lokale overheid, je kunt er meer reclamegelden mee binnen halen en bronnen weten je makkelijker te vinden.
Enkele conclusies uit het onderzoek
- Grotere omroepen bereiken meer mensen doordat ze meer mogelijkheden hebben
- Corona had grote impact op nieuwsconsumptie, desondanks groeiden omroepen ook na deze nieuwsgolf
- Het grootste deel van de bezoekers komt uit het eigen verzorgingsgebied
- Facebook is de grootste bron van verkeer naar de website
- 70% van de mensen bezoekt de website op de smartphone
Lekker groeien
Bakker heeft voor zijn onderzoek gekeken naar het bezoek op de website van dertig lokale omroepen. Hij onderzocht hoe het bereik ontwikkelde in een periode vóór en tijdens het project. Uit het onderzoek blijkt dat het bereik gemiddeld genomen steeg, maar dat gold niet voor elke omroep. Kleine omroepen zagen het vaker stijgen dan grotere omroepen. Dat is te verklaren door het groeipotentieel, volgens de onderzoeker: “Als je een betrekkelijk laag bereik in je verzorgingsgebied hebt dan kan je nog lekker groeien.”

Politiek
De inhoud van je content is ook bepalend voor je bereik. Uit het onderzoek blijkt dat de belangstelling voor politiek is gegroeid, ten koste van corona-nieuws. Dat komt waarschijnlijk ook omdat in die periode de gemeenteraadsverkiezingen waren. Het is bemoedigend voor verslaggevers die urenlang doorbrengen bij raadsvergaderingen. Bakker heeft er een duidelijke visie over: “Je kunt wel degelijk artikelen schrijven die over de politiek gaan die goed gelezen worden. Daar kan je wat van leren, ik zou er niet voor pleiten om méér politiek te doen.” Hij analyseerde welke artikelen het goed doen. “Komt er nou wel of niet een nieuw winkelcentrum? Wordt het wel of niet betaald parkeren? Van politiek zelf wordt het publiek meestal niet warm van. Het gaat altijd over dingen die de mensen aangaan, dat is eigenlijk de les.”
Wachtwoorden
Bakker constateerde dat er omroepen zijn die nauwelijks meer of zelfs minder bezoekers op hun website hadden terwijl er door extra journalisten wel méér artikelen werden geplaatst. Dat zette hem aan het denken. “Het wordt niet voldoende uitgemunt door iedereen.” Dat zat hem vaak in hele kleine simpele dingen volgens Bakker. “Sommige omroepen zetten niet alle sociale media in, of ze hebben geen colofon waardoor je geen e-mail aan ze kan sturen. Een hoofdredacteur had een hotmailadres waar geen ‘signature’ in stond met link naar de website. Treurig voorbeeld: verschillende omroepen waren de wachtwoorden kwijt omdat er een vrijwilliger op vakantie was of boos was opgestapt.” De omroepen kunnen daar dus nog een professionaliseringsslag maken: “Het is niet altijd dat je een directeur aanstelt of een consultant binnenhaalt. Het is ook de kleine professionalisering die je echt zélf kan doen.”

“Het is niet altijd dat je een directeur aanstelt of een consultant binnenhaalt. Het is ook de kleine professionalisering die je echt zélf kan doen.”
Gouden tip
Naar aanleiding van het onderzoek heeft Bakker een handboek met maar liefst 50 tips gemaakt en samen met projectleider Marieke Bakker twee presentaties gegeven waar tips en trics werden gedeeld. “Ik heb géén gouden tip. De gouden tip is eigenlijk: al die tips even langslopen. Het zijn allemaal niet van die hele moeilijke dingen,“ vertelt onderzoeker Bakker. Er zijn volgens hem veel knoppen om aan te draaien om je bereik te vergroten, maar toch: “Registratie bij Google News is bijvoorbeeld handig. Dat is een klusje van niks, één keer aanmelden bij het ‘Uitgeverscentrum’ kan zorgen voor een constante stroom gebruikers.” Zo komen jouw artikelen beter naar voren in die zoekmachine. Ook je website en artikelen smartphone-vriendelijk maken is een belangrijk middel voor meer bezoekers. Want 70% van het publiek bezoekt de website met de telefoon. Het is daarom volgens Bakker belangrijk om te kijken hoe je website het op de telefoon doet, anders haken bezoekers af. “Ik merkte bij veel omroepen dat het besef er nog niet echt was. De journalist zit op de laptop en de lezer zit op de smartphone.”
Waarom is er niet één gouden tip om het bereik te laten groeien? “Het zou heel riskant zijn. Het is om te voorkomen dat je afhankelijk wordt van één bezoekersstroom.”