Onze journalisten

Wilco Louwes

1Twente | RTV Oost
Gemeente: Enschede

Als geboren en getogen Enschedeër vind ik niets mooier dan mijn grote passie journalistiek bedrijven in mijn eigen stad. Zo’n beetje elke wijk, elke buurt en elke straat is mij bekend. Dat maakt het makkelijker om te voelen wat er onder de bevolking leest. Lokale politieke verslaggeving begint en eindigt met de inwoners. De gemeenteraad en het college zijn er voor hen of zouden de inwoners in hun voorstellen of besluiten in ieder geval in het achterhoofd moeten hebben.

“Lokale politieke verslaggeving begint en eindigt met de inwoners”

Het sterke gevoel voor mijn stad probeer ik te combineren met dossierkennis. Want om te weten welke gevolgen besluitvorming kan hebben voor inwoners, moet je de feiten kennen. Dat gaat verder dan het lezen van een raadsvoorstel. Het gaat om het lezen van de onderzoeken, rapporten en dossiers. Kritische vragen stellen over de doelen: zijn ze haalbaar? Kan het financieel allemaal wel? Wat zijn de risico’s?

Dat is het grootste belang van dit project. De lokale democratie staat het dichtst bij de burger, maar ook de kwaliteit van het lokale bestuur gaat achteruit. Als de controle en tegenmacht op dat niveau niet goed functioneert, dan heeft dat grote gevolgen voor inwoners. Met uiteindelijk nog meer polarisatie en nog meer wantrouwen in instituten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email