Onze verhalen

Journalistieke kwaliteit zorgt voor vasthoudendheid


Elke redactie wordt er mee bestookt: persberichten. Meer journalistieke kwaliteit zorgt ervoor dat omroepen zich vastbijten in dat onderwerp en dat loont.  

Want vooral bij lokale media willen die persberichten nog wel eens rechtstreeks hun weg naar publicatie vinden. De berichten zijn vaak afkomstig van bedrijven, belangenclubs en politieke partijen die hun boodschap willen doorgeven aan een groter publiek.

Vincent Corjanus van RTV Focus Zwolle ontving een persbericht met een politieke lading. Stephanie Roggekamp van RTV Dordrecht kreeg ook van een politieke partij een ronkend persbericht over het persoonsgebonden budget. Esther Dijkstra van RTV Arnhem werd uitgenodigd om verslag te doen van een lintje dat doorgeknipt werd. Alle drie werden ze geprikkeld en besloten ze dieper te graven  en dat leidde tot politieke commotie.

Cool, lokale media kunnen zo wel agenderen.

Vincent Corjanus - Verslaggever RTV Focus Zwolle

Heilige vuur
Vincent Corjanus  voelde het ‘journalistieke heilige vuur’, zoals hij het zelf omschrijft als hij zich verdiept in het bouwen van woningen in de uiterwaarden. Eerst maakt hij een kort bericht met een eenvoudige video maar vervolgens gaat hij op onderzoek uit: “‘Ik word nieuwsgierig en dan wil ik er meer over weten. Ik had gevoel dat er meer in zat.”  Het is een actueel thema gezien het internationale klimaatrapport, “de overstromingen in Limburg waren nog bij iedereen in beeld.”

Journalistieke taak 
Corjanus gaat aan de slag en gaat mensen benaderen. “Belangrijkste zijn natuurlijk de bewoners van de wijk zelf, dus ik ben begonnen met die te spreken. Ook doet hij navraag hij bij de projectontwikkelaar, zo krijgt hij als eerste de bouwplannen te zien. Talloze keren springt Vincent op zijn fiets voor interviews en dat levert uiteindelijk een lange reportage op.  Wat blijkt volgens Corjanus: veel bewoners in de wijk weten niets van de plannen, “terwijl het al sinds 2018 liep. Ik vind informeren een belangrijke journalistieke taak.”

RTV Focus krijgt naar aanleiding van het verhaal veel respons: “Een stroom van reacties en vragen kwamen binnen. Het  is een hele grote en diverse wijk. En het is niet logisch om daar dure woningen te bouwen. Woningbouw en klimaat zijn twee belangrijke thema’s.”

Politieke agenda 
Andere media schrijven inmiddels ook over de bouwplannen en het heeft ook zijn politieke weerslag. Drie coalitiepartijen die een meerderheid in de raad vormen, hebben vragen gesteld aan het college.  Corjanus is trots op het resultaat.  “Cool, lokale media kunnen zo wel agenderen.  Daarom is dit project heel goed.  Er gebeurt veel in de lokale politiek en dat blijft tot nu toe onder water.” De lokale journalist in Zwolle blijft er bovenop zitten, want de gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.

Dit geeft wel voldoening. Ik krijg constant berichten van mensen, ze vinden het fijn dat iemand zich ermee bezig houdt.

Stephanie Roggekamp - Verslaggever RTV Dordrecht

Maatschappelijke impact
Stephanie Roggekamp van RTV Dordrecht dook dagenlang in het antwoord op de vraag of de gemeente Dordrecht een inkomenstoets toepast bij een aanvraag voor een persoonsgebonden budget (PGB). Het is een budget voor ouders om zelf zorg in te kopen voor hun kinderen. Aanleiding is een persbericht van een politieke partij  die beweert dat gemeente de zaken op orde heeft. Roggekamp vindt het een belangrijk onderwerp: “Het heeft maatschappelijke impact wanneer ouders gedupeerd  raken als ze geen PGB krijgen maar wel voor hun kinderen blijven zorgen. Ze moeten jarenlang juridische procedures voeren.” De journalist van RTV Dordrecht liet het onderwerp niet los en  maakte er drie verhalen over:  het eerste verhaal zet vraagtekens bij de werkwijze van gemeente, bij het tweede verhaal lijkt er toch een meldpunt te komen en  bij het derde verhaal  komen er steeds meer gevallen bovendrijven.

Uniek
Dat steeds meer mogelijke gedupeerden zich melden is te danken aan de aandacht voor het onderwerp denkt Roggekamp. “‘Dit geeft wel voldoening. Ik krijg constant berichten van mensen, ze vinden het fijn dat iemand zich ermee bezig houdt.”  Een meerderheid van de gemeenteraad overweegt inmiddels een meldpunt. Resultaat van de energie die RTV Dordrecht in het onderwerp heeft gestoken, iets waar zonder de extra journalistieke handen geen tijd voor is: ’’Dit was uniek.”

Als journalist kaart je toch iets aan, je merkt iets op. En dat is in het belang van de kinderen en de ouders.

Esther Dijkstra - Verslaggever RTV Arnhem

Aankaarten
Naast persberichten ploffen er op de deurmat ook regelmatig uitnodigingen voor officiële openingen: een voor de start van de zomerschool in Arnhem. Verslaggever Esther Dijkstra gaat er op af.  Ze maakt, na overleg met haar redactie, een scherpe keuze. De insteek van de reportage is niet die van de feestelijke opening, maar het antwoord op de vraag hoe het zit met de belangstelling voor de zomerschool. Uit gesprekken die ze ter plekke heeft, blijkt dat er tekort aan plaats is voor kinderen. Haar verhaal krijgt nog een politiek staart. “‘Ik had de wethouder gesproken, die had een paar opmerkelijke dingen gezegd over dat ouders zelf kinderen les moeten geven.”  Vervolgens maakt ze een ronde langs raadsleden. Na het zomerreces wordt de kwestie opgepakt in de gemeenteraad om tot een oplossing te komen.  Dijkstra vond het belangrijk om dit verhaal zo te maken “Als journalist kaart je toch iets aan, je merkt iets op. En dat is in het belang van de kinderen en de ouders.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email