Onze verhalen

Ruimte om de diepte in te gaan

Een documentaire over de vergane uitgaansglorie van Den Helder. Klaas Omta (Regio Noordkop) grijpt de  mogelijkheid aan om de diepte in te gaan.

De lokale journalisten maken niet alleen artikelen en videoreportages. Ze hebben de ruimte om ook grotere producties te maken zoals bijvoorbeeld podcasts. Maar de journalisten maken ook documentaires. Verslaggever Klaas Omta van Regio Noordkop vertelt een historisch verhaal in samenwerking met de regionale omroep.

Telefoontje
Het is inmiddels een bekende werkwijze: een goed verhaal begint met een telefoontje. “De laatste kroeg in de Koningstraat ging dicht. Toen ben ik er heen gegaan en heb ik er gewoon een nieuwsitem gemaakt,” vertelt Omta. Hij realiseert zich later dat er meer verhalen in de beroemde en beruchte uitgaansstraat van Den Helder zitten: “Ik merkte dat iedereen wel iets wist te vertellen en meerdere herinneringen had. Het leek me goed om daar wat meer over te vertellen.”

Samenwerking
Toch bleef het idee even op de plank liggen bij Regio Noordkop. Daar kwam de samenwerking met de regionale omroep NH goed van pas. “Collega Eline Boshuizen van NH had nog ruimte. Toen hebben we het samen opgepakt.”  De documentaire wordt vervolgens bij beide omroepen uitgezonden en online gepubliceerd.

Geschiedenis
De Koningstraat is die aandacht meer dan waard vertelt Omta: “Die straat heeft een grote rol gespeeld in levens van veel mensen met uitgaan en jeugdherinneringen. Een vrouw zei: het is een stukje van de geschiedenis van Den Helder en van mijn leven.” De havenstad is niet uniek, het is een herkenbaar verhaal voor vergelijkbare steden volgens Omta: “Op heel veel plekken in Nederland is er vergrijzing en krimp. De straat maakte een ontwikkeling door die Den Helder ook als stad doormaakte. Het was toen een bruisende stad, maar naar verloop van tijd is dat minder gaan worden en is de stad gaan krimpen. Dat zie je terug in die uitgaansstraat.  In de docu zie je dat die straat vrij snel van de top naar de bodem gaat.”

De straat maakte een ontwikkeling door die Den Helder ook als stad doormaakte.

Klaas Omta - verslaggever Regio Noordkop

Herinneringen
Hoe zeer die straat leeft in de herinnering van veel inwoners van Den Helder ontdekt Klaas tijdens het maken. Zijn hoofdredacteur heeft een groot netwerk en speelt hem contacten toe. De verslaggever maakt samen met zijn collega van NH een lijstje en gaat de mensen benaderen: “Iedereen die we spraken was enthousiast en wilde vertellen.” Ook de historicus in Klaas komt naar boven: hij zoekt archieffoto’s en beeld van de roemruchte straat.

Koning
Tijdens zijn research en gesprekken komt hij tot een bijzondere ontdekking over Koning Willem Alexander: “Ik wist wel dat die hier een tijd gezeten heeft.” Maar wat blijkt, de Koning heeft er ook wat uren versleten aan de bar: “Toen ik bij die kroeg kwam en die eigenaar vertelde dat het zijn stamgast was, was dat wel nieuw voor mij.”

Nieuwe plannen
Klaas Omta geniet van de ruimte die hij krijgt om dit soort verhalen te vertellen: ik vind het heel leuk om daar mijn creativiteit in kwijt te kunnen. Enerzijds is er het dagelijkse journalistieke werk. Maar ik  ben historicus dus ik vind dit ook heel interessant.” Inmiddels heeft hij een nieuw project op het oog: Oud Den Helder, een wijk die in de oorlog helemaal is plat gebombardeerd. Hij wil er een uitgebreide reportage van maken met een online verhaal.  Een documentaire wil hij ook zeker nog een keer maken: “Want de ruimte is er zeker.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email