Een stadsverslaggever uit Rotterdam op pad in de Achterhoek. Verdwaald?
Nee, een poging om uit de Randstedelijke bubbel te komen om de boerenprotesten beter te begrijpen. ‘Een aanrader.’
“Geblokkeerde snelwegen, gekapte bomen en brandende hooibalen. In Rotterdam merken we weinig van de boerenprotesten. Wat vinden Rotterdammers er eigenlijk van en kunnen we het wel begrijpen?” Het zijn vragen die verslaggever Lauren Verbrugh stelt in de reportage. Om die te beantwoorden gaat ze naar de Achterhoek.
Bubbel
Ze vertelt hoe ze op het idee komt: “Ik merkte in mijn bubbel eigenlijk dat iedereen het niet begreep. Dus hoe leuk zou het zijn als je ergens naar toe gaat om hen ook te spreken: wat is er nou aan de hand?”
Vertrouwen
Maar hoe kun je vanuit de stad een boer vinden op het platteland die jou uitleg wilt geven. Ze vraagt om hulp bij Charlotte van de Kant, die werkt ook in dit project als verslaggever bij Regio8. Een omroep in het hart van de Achterhoek en de protesten waar de agrariërs bekend mee zijn. “Het is toch wel makkelijker en ik denk dat ze dan ook wel eerder geneigd zijn om dit soort dingen te doen,” verklaart Charlotte. Haar Rotterdamse evenknie vult aan. “Dat is wat ik echt heb geleerd. Ze vertrouwen Regio8 en zo kunnen ze mij als buitenstaander heel makkelijk vertrouwen.”

Dat is wat ik echt heb geleerd. Ze vertrouwen Regio8 en zo kunnen ze mij als buitenstaander heel makkelijk vertrouwen.
Acties
De verslaggever in de Achterhoek belt met verschillende boeren om het plan voor de reportage van de Rotterdamse stadszender te bespreken: “Ze waren eigenlijk meteen positief over het idee. Omdat zij natuurlijk graag hun eigen verhaal willen vertellen en dat ook buiten de gebieden is waar zij die acties voeren.” De samenwerking werpt zijn vruchten af volgens Lauren: “We mochten alles filmen. Zonder Charlotte had ik niet zo heel snel een verhaal kunnen maken op deze manier.””

Open
Lauren bezoekt ook de redactie van Regio8 en het tweetal gaat samen op pad om een reportage te maken. Charlotte en Lauren worden met open armen ontvangen. “Héél positief, echt héél positief.” Ook in Rotterdam zijn er lovende reacties vertelt Lauren. “Ik heb veel gehoord van mensen dat ze het fijn vonden dat we er open voor stonden. En dat we de boeren echt hun verhaal lieten doen.”.
Rotterdamse haven
De twee collega’s hebben ideeën voor een omgekeerde versie volgens Charlotte: “We hebben het gehad over de Rotterdamse haven. Hoe dat dan zit met stikstof en hoe dat in verhouding staat tot de boeren?“

Bij iedere omroep zou je wel iets zou kunnen bedenken waarin je verschilt en waarin je die samenwerking kunt vinden.
Aanrader
Deze vorm van journalistiek was dus een succes, vinden de verslaggevers. “Ik denk dat het sowieso wel goed is om dat vaker te doen. Bij iedere omroep zou je wel iets zou kunnen bedenken waarin je verschilt en waarin je die samenwerking kunt vinden,” een duidelijk advies van Charlotte. Ook Lauren kan zich daar in vinden: “Ik denk dat het sowieso heel grappig kan zijn om ook op je lokale of regionale kanaal een beetje uit je bubbel te breken.”