Onze journalisten

Peter van den Assem

Streekomroep De Bevelanden | Omroep Zeeland
Gemeenten: Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal

Ik heb veel omzwervingen in de journalistiek gemaakt. Maar dertig jaar later ben ik hier weer, bij die colleges van B en W en de gemeenteraden. Er is veel veranderd en toch ook weer niet. Het dualisme heeft zijn intrede gedaan: wethouders zijn niet langer lid van de raad. Maar ze zijn er nog steeds als lid van het dagelijkse gemeentebestuur en als verslaggever heb je nog net zo vaak met hen te maken.

“Dertig jaar later ben ik hier weer, er is veel veranderd en toch ook weer niet”

Wat zeker niet veranderd is, is de impact die de lokale politiek heeft op de inwoners. Of misschien toch wel. Gemeenten hebben de laatste jaren alleen maar taken bij gekregen. Denk aan jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarnaast moeten gemeenten vandaag – veel meer dan dertig jaar geleden – woekeren met de ruimte om voldoende, betaalbare huizen te bouwen en bedrijventerreinen aan te leggen. Kortom, de invloed van een gemeente op burgers en ondernemers is in de loop der jaren alleen maar groter geworden.

De gemeente gaat mensen aan. Ik zie het als een mooie taak om het politieke/bestuurlijke nieuws – dat vaak in allerlei ambtelijk jargon zit verpakt – toegankelijk te maken voor de inwoners.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email