Onze verhalen

NOS haalt nieuws uit Delftse raadsvergadering dankzij lokale journalist

Als een lokale journalist samenwerkt met TV West en de NOS, dan haalt nieuws uit de Delftse gemeenteraadsvergadering óók het Achtuurjournaal.

Een regionale omroep lukt het al decennia niet meer om een journalist de raadsvergaderingen van elke gemeente te laten volgen. Laat staan de NOS. Een lokale journalist kan dat wél.

Merijn Kramer, was net begonnen als verslaggever voor Omroep Delft en besloot de gemeenteraadsvergadering bij te wonen. Dat was al een bijzonderheid op zich vertelt Kramer: “Omroep Delft had nooit de mankracht om dit te doen, met politiek deden we dus niet veel mee. Maar nu zitten er twee betaalde krachten en konden we dit wel méér doen.” 

 

Het handelen en het stemmen wordt nu scherp in de gaten gouden.

Merijn Kramer - Verslaggever Omroep Delft

WhatsApp in de ban
In die bewuste raadsvergadering, geheel digitaal want corona, komt communicatie door raadsleden via WhatsApp ter sprake. De gemeenteraad besluit na een motie om de groene berichtendienst in de ban te doen omdat die gebruikersdata gaat opslaan en delen met Facebook.

Merijn heeft zijn journalistieke antenne goed afgesteld: “Vanaf het moment dat dit besloten was, had ik in de gaten: dit is een verhaal. Toen ik ging zoeken, kwam ik erachter dat nog geen enkele gemeente dit in de ban had gedaan. Dit is groot nieuws!”

Zijn verhaal komt tegelijkertijd op de website van Omroep Delft en op die van TV West. Door de samenwerking in dit project staat het ook razendsnel online bij de NOS.  Het nieuws haalt ook het Achtuurjournaal (vanaf 8’39).  “Als dit project er niet was geweest, dan was dit verhaal er ook niet geweest of pas veel later want ik had er niet bij gezeten. Zo heb je heel snel een primaire bron.”

Landelijke impact
Initiatiefnemer van het verbannen van WhatsApp in de lokale politiek is D66-fractievoorzitter Christine Bel. Ze is blij met de landelijke aandacht voor haar geslaagde plan. “Het is lokaal overstijgend, het is mondiaal zelfs. Het besef van de veranderde voorwaarden komt nu breder onder de aandacht doordat het landelijke impact krijgt. Dat is het mooie ervan dat deze lijn er nu is.”

Scherp in de gaten houden
Merijn Kramer heeft zich voorgenomen om elke raadsvergadering in Delft te volgen “Zeker, ik ga me bezig houden met de lokale politiek. Datgene wat er speelt in de stad wordt besloten door de gemeente.” Hij merkt dat zijn aanwezigheid invloed heeft. “Het handelen en het stemmen wordt nu scherp in de gaten gouden. Dat we er bij zijn, doet wel wat met de kwaliteit van de besluitvorming.”

Fractievoorzitter Bel erkent het belang van lokale verslaggeving. “Het is mooi dat bewoners nu betere verslaglegging en inzicht krijgen: een objectieve blik op de gemeenteraad.“ Het houdt de politiek ook alert: “Als de journalistiek ergens bovenop zit, dan moeten wij daar verder induiken. Kijk maar naar de toeslagenaffaire.”

Belangrijke politiek 
De gemeentepolitiek van Delft was vaak verstoken van lokale verslaggevers, weet ook de fractievoorzitter. “Als je kijkt naar de geschreven pers: die zaten vaak niet op de tribune, die moeten het van persberichten hebben.  Maar bewoners verdienen het niet om alleen maar propaganda voorgeschoteld te krijgen. Er worden steeds meer taken bij de gemeente neergelegd, het is de meest relevante politiek voor hun dagelijks leven, veel mensen realiseren zich dat niet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email