Onze verhalen

Lokale reportage kraakt het landelijke Testen voor Toegang


Een reportage van de lokale journalist Teun van der Velden blijkt uiteindelijk het corona toegangssysteem voor feesten en de horeca te kraken.  

Teun komt eind juni een coronabrandhaard op het spoor in discotheek Aspen Valley in Enschede en dat gaf mede aanleiding voor de ophef over Testen voor Toegang.

Teun van der Velden werkt voor de lokale omroep 1Twente en de regionale omroep RTV Oost. Nietsvermoedend trekt Teun samen met een collega de binnenstad in van Enschede op de avond dat de versoepelingen voor de horeca ingaan: “Met de insteek om in beeld te brengen hoe de eerste uitgaansavond verliep.”

Dankzij dit project had ik tijd om me hier een week lang op te storten. In deze functie krijg ik de volledige vrijheid.

Teun van der Velden - Verslaggever 1Twente / RTV Oost

Lokale contacten
Een paar dagen later krijgt Teun via Instagram tips van mensen die klachten kregen nadat ze gefeest hadden in Aspen Valley. Het laat de voordelen zien van een lokaal gewortelde journalist: “De eerste tip kreeg ik uit mijn persoonlijke contacten, ik woon zelf in Enschede.”  Zijn verhaal wordt door de NOS en bureau Regio gesignaleerd en belandt zo op de voorpagina van NOS.nl. De beelden van Teun zijn te zien in de NOS Journaals overdag en als klap op de vuurpijl zit Teun live in het NOS Regiojournaal.  Zo wordt het snel landelijk nieuws als hij bevestiging krijgt van Aspen Valley en de GGD. “De beelden heb ik overal teruggezien.”  Dat is mede te danken aan de uitwisseling tussen lokale, regionale en landelijke omroepen in dit project. “Dit versnelt het zo. Er zit nu meer vertrouwen in elkaars verhalen en ze hoeven niet nog eens gecheckt te worden.”

Systeem op de schop 
De coronabrandhaard van Enschede zorgt er voor dat demissionair Minister Hugo de Jonge uiteindelijk het systeem moet aanpassen. Toch 2 weken wachten na je prik en je maximaal 24 uur van tevoren laten testen in plaats van 40 uur.

Vrijheid 
Maar het project Versterking lokale journalistiek door samenwerking levert niet alleen meer snelheid en efficiëntie op, het zorgt ook voor meer diepgravende journalistiek. Want Teun stortte zich ruim een week lang op de coronabrandhaard in het uitgaansleven van Enschede. “Dankzij dit project had ik tijd om me hier een week lang op te storten. In deze functie krijg ik de volledige vrijheid.” 

Verdieping
Hiervoor werkte de jonge journalist als freelancer voor verschillende regionale omroepen en reisde van hot naar her. “Ik had niet de luxe om me te focussen op grote verhalen. Ik wilde meer de diepte in.” Daarom is dit project een gouden kans voor hem: “Ik krijg hierin een vrije rol.”  Die rol maakt hij waar, want zijn verhaal over de discotheek in Enschede bereikt uiteindelijk Den Haag. “Ik heb zelfs Mark Rutte en Hugo de Jonge Aspen Valley horen noemen.”

De verhalen van Teun van der Velden over Aspen Valley voor 1Twente en RTV Oost

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email