Albergen is deze zomer het middelpunt van de asielcrisis. Het dorp wordt overspoeld door journalisten. Over hoe de lokale omroep stand houdt én samenwerkt.
“Iedereen stond daar op het kleine pleintje in Tubbergen, een mini dorpje waar normaal gesproken alleen maar tentfeesten worden gehouden maar de landelijke media normaal niet te vinden is,” vertelt Iris Kuipers, verslaggever bij Twente FM. Het draait afgelopen zomer om een plan om in het 3500 zielen tellende dorp 150 tot 300 asielzoekers te huisvesten. Het kabinet passeert daarbij de gemeentelijke besluitvorming en dat stuit op veel weerstand.
Felle discussies
Voor directeur/bestuurder Wim Aarsen van de lokale omroep is het onwennig dat het dorp ineens decor is voor groot nieuws. “Het was even schakelen, de rest van het nieuws bestond even niet meer.” Verslaggever Kuipers vindt het interessant hoe haar collega’s een insteek kiezen: “Omdat je natuurlijk op locatie ben en je ziet alle media die daar aanwezig zijn. Dus ik heb ook wel gevolgd wat dan uiteindelijk Iedereen op papier heeft gezet en welke mensen iedereen heeft kunnen spreken.” Vooral de sfeerbeschrijvingen van het dorp vallen daarbij op.
We hebben wel bewust gekozen om veel bewoners te spreken, want daar ligt dan als lokale omroep ook gewoon wel je kracht.
Ons kent ons
Het dorp belandt in het oog van een mediastorm. Het is de uitdaging voor de lokale omroep om zich te onderscheiden in al dat mediageweld. “We hebben wel bewust gekozen om veel bewoners te spreken, want daar ligt dan als lokale omroep ook gewoon wel je kracht,” licht Kuipers de keuze toe. Want de bewoners staan liever de lokale omroep te woord dan andere media. Iris verklaart hoe dat komt: “Ons kent ons, dichterbij en omdat je toch een gezicht bent uit de buurt.” Die bekendheid helpt als ze mensen wil spreken bij de protesten: “Ik ken een paar van die jongens die daar stonden, daar ben ik mee gaan praten op een andere manier dan hoe je dat journalistiek gezien doet. En mensen een beetje op hun gemak stellen en daar gewoon de tijd en ruimte voor te nemen.”
Gevaar
In die insteek schuilt ook een gevaar, erkennen zowel de verslaggever als de directeur/bestuurder. “Je wilt natuurlijk niet de bewoners alleen maar een podium geven. Je wilt daarin ook wel dat evenwicht aanbrengen,” vertelt verslaggever Iris. Haar directeur vult aan: “Op een gegeven moment sloeg de balans door. Daar moet je heel erg mee oppassen, je moet ook de berichtgeving van de gemeente laten zien en de andere kant van het spectrum.”
We hebben afgesproken om vooral geen dingen dubbel te doen. Wij richten ons op de bewoners en RTV Oost op de bestuurlijke en de regionale kant en vervolgens nemen we dingen van elkaar over.
Kopstukken
De omroep richt zich nadrukkelijk niet op de grote kopstukken zoals de staatssecretaris. De kracht zit hem immers in het contact met de bewoners en bovendien is er de samenwerking met regionale omroep RTV Oost. “We hebben afgesproken om vooral geen dingen dubbel te doen. Iris was daar de spil in. Wij richten ons op de bewoners en RTV Oost op de bestuurlijke en de regionale kant en vervolgens nemen we dingen van elkaar over,” blikt Aarsen terug op de samenwerking met de regionale omroep. In de praktijk betekent dat bij een drukbezochte raadsvergadering waar ook de staatssecretaris aanwezig is, dat Iris de bewoners interviewt en RTV Oost de Haagse bestuurder en andere politici. “Dit is dan ook een leerzame casus geweest voor de samenwerking,” blikt de directeur terug.
Bovenop
Ondanks de protesten, is de komst van de asielzoekers niet van de baan. Er lijkt een maximum te zitten aan het aantal, alleen is nog onduidelijk wanneer ze komen en hoe lang ze mogen blijven. Verslaggever Iris Kuipers probeert ook de andere kant van de medaille te laten zien. “Het interessante is natuurlijk om ook mensen te spreken die zeggen: nou laat maar komen, we gaan hier wat voor hen betekenen. Daar zijn we lijntjes voor aan het uitzetten bij bewoners om ons op de hoogte te houden bij ontwikkelingen of initiatieven.” De omroepbestuurder vult aan: “We zitten er bovenop: wordt vervolgd. “