Zes lokale omroepen in Zuid-Holland maken samen verhalen met Omroep West. Na het eerste verhaal over Oekraïense vluchtelingen, smaakt het naar meer.
Vita in Delft, Natiliia in Schoonhoven, Oley en Larysa in Gouda, Svetlana in Leiden, Roman in Monster en Olesya in Noordwijk. Zes portretten geven gezamenlijk een mooi beeld hoe deze Oekraïners kijken naar hun moederland kijken dat een jaar in oorlog is.
Samen
Het is een idee een van de lokale verslaggevers in dit project in het verzorgingsgebied van Omroep West. Redactiechef van de regionale omroep Ivar Lingen begeleidt de lokale journalisten. Ze willen graag sámen verhalen maken. “Het idee om een coproductie te doen, bestond al lang. We merkten dat ze dat in het verleden nog weinig gedaan hadden maar er wel behoefte aan hadden.”
We moeten verbanden leggen. We kunnen verschillen bloot leggen en de overeenkomsten laten zien.
Simpel
De lokale verslaggevers van WOS media, RTV Krimpenerwaard, RTV Gouwestad, Omroep Delft, Sleutelstad en Bollenstreek Omroep leggen contact met Oekraïense vluchtelingen in hun gemeente. Ze schrijven een portret en maken foto’s. Enkele alinea’s leveren ze aan bij de regionale omroep en die maakt er een compleet verhaal van. De lokale omroepen publiceren zelf een uitgebreider artikel over de vluchteling die in hun gemeente is opgevangen. “Eigenlijk heel simpel om te maken,” blikt redactiechef Lingen terug op de eerste coproductie. Het is een opstap naar meer complexe coproducties.
De lokale verhalen
Nataliia (30) vluchtte vanuit Oekraïne naar Schoonhoven, hoe gaat het nu?
Oekraïense familie Kostromin probeert wat van hun Goudse leven te maken
Svetlana na een jaar oorlog: ‘Als Cherson vrij is, gaan we terug’
Eén jaar oorlog: Roman hoorde raket over huis vliegen
Olesya Kravchuk (42) een jaar na de invasie van Rusland: ‘Ik mis Oekraïne’
Van thema naar onderwerp
Van dergelijke verhalen profiteren zowel de lokale omroepen als de regionale omroep. Het mes snijdt aan twee kanten volgens Lingen van Omroep West. “Wij kunnen het veel breder trekken. Bij West hebben we het er vaak over dat iets ‘heel Haags is of heel Leids,’ we moeten er meer boven hangen.” Met input van de lokale verslaggevers uit alle hoeken van de regio lukt het om een completer beeld te schetsen. “We zijn de regionale omroep, dus we moeten verbanden leggen. We kunnen verschillen bloot leggen en de overeenkomsten laten zien.” Ook voor het publiek van de lokale omroepen is het relevant om over de gemeentegrenzen heen te kijken. “Leiden en Noordwijk bijvoorbeeld hebben bet wel overlap. Je moet ze min of meer dwingen om samen te werken.”
Vooruit kijken
De andere kant van het mes is voor de lokale omroep. Die dankzij de samenwerking meer vooruit kan kijken en plannen. “Ze willen juist verder vooruit kijken. Maar dat kan vaak gewoon niet omdat ze leven van dag tot dag,” Lingen kan het weten: hij werkte jarenlang voor de lokale omroep van Den Haag. Hij vertelt hoe hij zijn lokale collega’s nu helpt. “Wij zijn meer met thema’s bezig, lokale omroepen met onderwerpen. Als wij als West een thema hebben, dan helpen wij ze om met zo’n thema aan de slag te gaan.”
Ogen
De volgende coproductie is in de maak en wordt deze maand nog gepubliceerd. Onderwerp: verkeersdrukte. “We gaan met onze NOS-collega’s kijken waar het in hun omgeving drukker is geworden. We brengen het in kaart.” Zo zijn er meer ogen in de regio. Het is een relevant onderwerp voor de lokale én regionale omroep. “Het is iets wat heel veel mensen aan gaat. Je moet daar zijn waar je publiek is.”