Onze verhalen

Leerzame samenwerking in Limburg over zonne-energie

Verschillende lokale omroepen en regionale omroep L1 maken in Limburg samen verhalen rond het thema economie en duurzaamheid. Die aanpak blijkt leerzaam voor alle partijen.

“Duurzaamheid is een lastig thema, dat willen we beter voor het voetlicht brengen.” We willen onze lokale journalisten ‘dwingen’ om in deze richting te denken.” De jongste vrucht van de thematische samenwerking is een serie rond zonne-energie vertelt Jan de Koning, coördinator van dit project bij L1. De keuze om het zo aan te pakken is niet voor niets: “Ze moeten het vervolgens wel voor een brede doelgroep interessant maken. Het is een mooi leerproces.”

Meer omroepen
Niet alleen de omroepen ZO-NWS, Omroep Venlo, Bie Os en RTV Maastricht van het project Versterking Lokale Journalistiek doen mee. Ook andere omroepen die verbonden zijn aan L1 plukken er de vruchten van. “We hebben dit niet los van elkaar gezien maar samen gepakt met lokale omroepen,” vertelt Jan de Koning.

De verhalen van de lokale omroepen

Overzicht
Verslaggeefster Christianne Schreuder van RTV Maastricht maakte een reportage over een slim laadplein als onderdeel van de serie. Ze vindt de aanpak waardevol. “Je bent altijd aan het kijken hoe je ontwikkelingen breder kunt trekken. Normaal probeer je nationale ontwikkeling lokaal in te vullen.” Op deze manier gebeurt het nu andersom: “Het is een overzicht van op welke plekken er wordt ingezet op duurzaamheid. Het geeft een goeie indruk.”

Positieve uitzondering
De meeste verhalen gaan over de problemen op het elektriciteitsnet, vertelt coördinator De Koning: “Dat speelt het meeste in deze regio hebben wij gemerkt omdat het net vol is. Het terugleveren is een ramp.”  De reportage van Schreuder in Maastricht over het slimme laadplein is de positieve uitzondering. “Ik denk wel dat het goed is, als tegenhanger van de rest. Je kunt ook laten zien hoe je het goed doet en hoe je het beter doet. Dat slimme laadplein is een oplossing voor vele auto’s in Maastricht. Je denkt dat er niemand gebruik van maakt maar hoe werkt dat in de praktijk?”

Kruisbestuiving
Er is tussen de journalisten onderling en met L1 veel contact. Daar is dit idee voor de gezamenlijke productie geboren. “We hebben elke dinsdag en donderdag een meeting via Teams met alle lokale journalisten,” vertelt de coördinator van L1, “Daarnaast heb ik individuele sessies met de lokale journalisten  om met ze door te praten en ‘out of the box’ te denken. Daaruit is dit voort gekomen.”  Schreuder vult aan: “Ik vind het fijn dat de kruisbestuiving plaatsvindt en er uitwisseling van materiaal is.”

Voor lokale omroepen zitten er nu mensen die meer gesteund worden en feedback krijgen vanuit een grotere perspectief

Jan de Koning - coördinator L1

Uitdaging
Niet alleen de lokale verslaggevers leren van het maken van de serie, ook bij L1 trekken ze hun lessen eruit zegt De Koning: “Je ziet dat planning wel lastig is met vier verschillende organisaties. Dat is wel een uitdaging.  Ik wilde dat eens testen.”

Jan en Christianne 1

Je hebt zo de mogelijkheid om snel vaardigheden te ontwikkelingen

Christianne Schreuder - verslaggeefster RTV Maastricht

Steun
De lokale verslaggevers zitten ook één dag in de week op redactie van L1 in Maastricht. “Dat is ook beter voor de begeleiding, voor het gevoel en voor de steun.” Ook voor Schreuder is de connectie met de regionale omroep fijn: “De lijntjes zijn kort.  De doorstroom van verhalen wordt veel makkelijker en we kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Je hebt zo de mogelijkheid om snel vaardigheden te ontwikkelingen.” Jan de Koning beaamt dat:  Voor lokale omroepen zitten er nu  mensen die meer gesteund worden en feedback krijgen vanuit een grotere perspectief.“

Wetenschapper
Schreuder zit sinds kort fulltime bij RTV Maastricht, ze is cultuurwetenschapper en dus ook journalist. Ze ziet veel overeenkomsten. “Als je om je heen kijkt zie je veel fenomenen. Dat is ook wat je doet in de journalistiek: je ziet en je probeert daar duiding aan te geven. Maar je bent ook generalist. Van allerlei dingen maak je jouw zaak en daar maak je verbindingen tussen. In essentie ben je verhalen aan het vertellen.” Ze leert elke dag: “Anders zou ik er geen uitdaging meer in zien.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email