Onze verhalen

Leerzame duizendpoot bij lokale omroep

Bij een lokale omroep mag en kun je bijna alles doen en dat blijkt heel leerzaam. 

Mirre van de Klok – OOG Groningen
Verslaggever en presentator. Maakt ook een eigen geschiedenisprogramma. Sinds kort is ze ook eindredacteur.

Johhnny Willeboordse – GO-RTV Terneuzen
Verslaggever. Zijn focus is op de lokale politiek maar maakt ook andere onderwerpen.

Robbert Beurse – Sleutelstad Leiden
Verslaggever en presenteert ook een radioprogramma en is eindredacteur.

Wilco Louwes – 1Twente Enschede
Politiek verslaggever. Schrijft vooral voor de website en geeft duiding in een visual radio programma

Vier journalisten gaan met elkaar in gesprek over hun ontwikkeling in dit project. Ze krijgen cursussen en maken veel meters bij de lokale omroep. Zo komen talenten tot wasdom. Dat is één van de doelen van dit project.

Vrijheid
“Ik kan eigenlijk alles doen zoals ik het zou willen,” vertelt Johnny over de vrijheid die hij krijgt maar ook van leert. “Dan pakt het ook wel eens niet zo goed uit. Maar dan heb je de volgende keer weer om het anders te doen.” Mirre voelt die vrijheid ook: “Ik vind het juist de mooiste springplank die je kunt hebben. Dat je een wekelijks geschiedenisprogramma maakt, is mijn droom.”

Proberen
Ze mogen van alles proberen. “Voor mij voelt het eerder als experimenteren dan een sprong in het diepe,” vertelt de Groningse verslaggever. Kansen zijn er vooral tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik ben voor het eerst twee live gegaan. Dat had ik nog nooit eerder gedaan.” Wilco had in Twente ook zo’n ervaring: “Ik heb als een soort schermman gefungeerd op de uitslagenavond. Dit is compleet nieuw. Erg leuk om te doen en vooral ook een voorbeeld van hoe de omroep de gelegenheid geeft om iets nieuws te doen.”

Dat is wel waarom ik deze baan heb gekozen: om dit soort dingen uit te proberen

Robbert Beurse - verslaggever Sleutelstad

Live
Leidenaar Robbert staat er nuchter in. Hij wordt wegens corona op het allerlaatste moment gevraagd om verkiezingsdebatten te leiden: “Het is nodig dus ik doe het gewoon. Natuurlijk is het wel een beetje spannend. Maar ik volg de lokale politiek al twintig jaar.“ Nuchter is hij niet als hij een keer live moet in het NOS regiojournaal: “Dat vond ik wel heel spannend, want dat had ik natuurlijk nog nooit gedaan. Dat is wel waarom ik deze baan heb gekozen: om dit soort dingen uit te proberen.”

Erg leuk om te doen en vooral ook een voorbeeld van hoe de omroep de gelegenheid geeft om iets nieuws te doen

Wilco Louwes - verslaggever 1Twente

Groei
De journalisten hebben zich ontwikkeld in het maken video’s en vooral in de voorbereiding en de aanpak daarvan. Johnny is dankbaar voor de faciliteiten en training in dit project: ”1,5 Jaar geleden had ik niet kunnen doen wat ik nu gewoon eventjes in elkaar zet. Dat is voor mij heel erg waardevol geweest.” Ook Wilco maakt stappen vooruit “In presenteren heb ik me ontwikkeld. Duiden deed ik eigenlijk altijd wel, maar nog niet op camera.”

1,5 Jaar geleden had ik niet kunnen doen wat ik nu gewoon eventjes in elkaar zet

Johnny Willeboordse - verslaggever GO RTV

Kritiek
“Ik heb geleerd om veel kritischer na te denken, video is niet alleen iemand die iets vertelt met een camera erbij,” vertelt Robbert. Hij heeft veel aan de tips van Omroep West. Hij kreeg in het verleden wel eens kritiek op de beelden die hij aanleverde voor online. “Dat is niet leuk om te horen  Maar als je om feedback vraagt en de volgende keer nog beter probeert, dan zeggen ze: ‘het gaat wel de goeie kant op.’ Daar leren we natuurlijk ook van.”

Dit voelt voor mij als een bevestiging dat ik waarschijnlijk de goeie kant op ga

Mirre van de Klok - verslaggever OOG

Eindredactie
Mirre vertelt dat ze een stuk professioneler is geworden in de uitstraling naar haar netwerk. “Dat doet het ook erg goed, daar haal ik veel uit. Dat is in deze 1,5 jaar wel echt ontwikkeld.” Ze ontwikkelde zich niet alleen in het maken maar ook in aansturing. Ze is sinds kort ook eindredacteur “Daar ben ik wel een beetje trots op. Ik ben 26, dit voelt voor mij als een bevestiging dat ik waarschijnlijk de goeie kant op ga.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email