Onze journalisten

Klaas Omta

Regio Noordkop | NH
Gemeenten: Den Helder en Hollands Kroon

Als scholier moest ik altijd een flink eind fietsen. Ik ben opgegroeid in de Wieringermeer in Noord-Holland: een vlakke polder met veel wind. Destijds voelde het als een lange saaie weg met een paar bomen, boerderijen en auto’s. Tegenwoordig rijd ik dagelijks over dezelfde weg en kijk ik er heel anders naar.

“Grote verhalen kunnen heel klein beginnen en die wil ik vertellen”

Vrijwel iedere boerderij heeft een stalletje met eigen lokale producten, of er is een gasveld waar al ruim veertig jaar gas uit gewonnen wordt. Het dorpshotel is tegenwoordig huisvesting voor arbeidsmigranten. Deze dingen – hoe groot of klein ook – gebeuren allemaal langs een stuk provinciale weg van nog geen vijf kilometer lang.  Stuk voor stuk journalistieke uitdagingen.

Grote verhalen kunnen heel klein beginnen en die wil ik vertellen. Een kroeg die na veertig jaar sluit, vrijwilligers die jaren hebben gewerkt aan een Holocaust-monument of bewoners die in opstand komen tegen de gemeente vanwege een weggehaalde verkeersspiegel.

Kleine verhalen, met grote betekenis voor de lokale gemeenschap. De kroeg stond in een roemruchte uitgaansstraat waar de hele regio kwam, de onthulling van het monument trok belangstellenden uit binnen- en buitenland en de verkeersspiegel bleek onderdeel van beleid door de hele gemeente. Kleine verhalen, met grote betekenis. Daar word ik blij van.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email