Onze verhalen

Jonge journalisten zetten leeftijdsgenoten op de agenda

In dit project werken veel jonge journalisten. Die hebben meer feeling met de jongere doelgroep en dat zie je terug in de verhalen.

Met succes: het thema jongeren staat op de politieke agenda.

Esmée Sollner is 25 jaar oud en werkt voor Omroep Assen. Haar Amsterdamse collega,  de 23-jarige Najim el Yarchouhi werkt voor AT5. Twee jonge journalisten van het project Versterking Lokale Journalistiek waar de gemiddelde leeftijd 32 jaar is. Beiden maakten ze een serie mét jongeren. De één gaat over verveling en de ander over verkiezingen. Voor de lokale omroep is het belangrijk om de jongere doelgroep te bereiken: “Dan moet je niet alleen schrijven over het Drents Museum.”

Klachten
”Er is hier niks meer,” horen Esmée en een collega van RTV Assen leeftijdsgenoten klagen over het uitgaansleven. ”In de drie andere steden in Drenthe kan het wel maar in hoofdstad Assen niet.” Die veel gehoorde klacht is het journalistieke vertrekpunt: “Laten we op onderzoek uitgaan waarom dit niet loopt.” Het resultaat: een vierdelige serie waarin duidelijk wordt wat jongeren missen, wat ze zelf doen, wat er voor hen ondernomen wordt en wat de gemeente kan doen.

We willen met de omroep ook een jongere doelgroep trekken. Dan moet je niet alleen schrijven over het Drents Museum.

Esmée Sollner - verslaggever Omroep Assen

Geen politiek praatje
Najim el Yarchouhi wordt óók getriggerd door opmerkingen in zijn eigen omgeving: “Politiek, wat is dat nou. Ik ga niet stemmen.”  Door de desinteresse hebben de jongeren in Amsterdam geen vertrouwen meer in de politiek vertelt Najim. “Laat ik een klein steentje bijdragen. Mijn serie gaat er over dat jongeren rechtstreeks met politici spreken. Ik sta er tussen. Ik help de jongeren om vragen te bedenken.” In zeven afleveringen gaat Najim alle Amsterdamse stadsdelen langs. “In plaats van dat de politiek naar de jongeren gaat, is het hier andersom: ik koppel de jongeren aan de politiek. Ik wilde ze pal tegen over elkaar zetten zodat het puur is en niet een politiek praatje.”

Taak
“Er wordt heel veel over ons gepraat maar niet met ons gepraat,” is ook een veelgehoorde klacht van Assense jongeren. De jonge journalist van Omroep Assen trekt zich dat aan: “Als media ben je verantwoordelijk om alle doelgroepen en stemmen te laten horen.” Ook Najim ziet een taak voor hem weggelegd. “Iemand die niet geïnteresseerd is in de politiek, die moet je bereiken. Maar niet met mensen die al een jongerenpartij hebben opgericht.” De Amsterdamse jongeren moeten gehoord worden vindt de jonge verslaggever want ze hebben zorgen: “Ze zijn bang dat ze de stad uit moeten omdat het onbetaalbaar is. Verder ook de mentale gezondheid,  onderwijs, schulden en kansenongelijkheid.”

65-plus
De lokale omroep in Assen had weinig aandacht voor jongeren. “Helemaal niet. Bij ons werken allemaal vrijwilligers en ik denk dat de gemiddelde leeftijd  65-plus is.” Met jongere journalisten verandert die focus:  “Ik denk dat dit bij ons zeker het geval is, je bent zelf ook jong. We willen met de omroep ook een jongere doelgroep trekken. Dan moet je niet alleen schrijven over het Drents Museum.” Maar de capaciteit bij de lokale omroep is nog te beperkt om de jonge doelgroep goed te bereiken: “Het is voor ons niet haalbaar om al onze sociale media kanalen bij te houden. We willen ook geel graag iets met Instagram doen.”

Laat ik een klein steentje bijdragen. Mijn serie gaat er over dat jongeren rechtstreeks met politici spreken. Ik sta er tussen.

Najim el Yarchouhi - verslaggever AT5

Jongerendebat
Jongeren bereiken kan niet alleen met het reguliere nieuws volgens Najim: “Dat is standaard.” Zijn serie lijkt vooralsnog een succes. Hij krijgt positieve reacties: “Politici vinden het leuk om zo direct met jongeren te praten, de sfeer is heel relaxed. Jongeren vinden het ook hartstikke leuk.” In Assen staat het thema jongeren inmiddels op de politieke agenda: “Wij merkten dat het heel erg opgepakt wordt door partijen met de verkiezingen. We kregen zelfs een verzoek van een partij of we een jongerendebat willen organiseren.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email