Onze verhalen

Geheime LHBTI-ambassadeurs alsnog bekend gemaakt

Foto: Omroep Zeeland

Ambassadeurs voor de LHBTI-gemeenschap die in het gereformeerde Zeeuwse Kapelle anoniem moesten blijven terwijl ze er juist zijn om een boodschap uit te dragen.

Die tegenstrijdigheid stelde stelde journalist Han Verbeem ondanks de lokale gevoeligheden aan de kaak.

De gemeente Kapelle op Zuid-Beveland maakte in de zomer bekend dat ze twee regenboogambassadeurs heeft aangesteld om het thema van LHBTI (lesbiennes homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen) onder de aandacht te brengen. Verslaggever Han Verbeem is benieuwd wie de ambassadeurs zijn en  doet een verzoek aan de gemeente om ze te interviewen. Hij krijgt nul op zijn rekest,  “We willen ze de eerste weken anoniem hun werk laten doen. Dat is voor hun eigen bescherming en veiligheid,” krijgt Verbeem van de gemeente te horen. Hij is verbaasd: “Kenmerk van een ambassadeur  is toch dat ze een boodschap uitdragen.”

Gevoelig
De lokale verslaggever schetst waarom het zo gevoelig ligt: “Kapelle zit in de Bible Belt, met grote delen sterk gereformeerde grondslag.“ Het plan van de ambassadeurs is een vrucht van de beleidsnota ‘Iedereen telt, jezelf zijn in Kapelle’. Dat plan werd vorig jaar door de gemeenteraad aangenomen, maar niet unaniem. Onder meer de SGP stemde tegen.

Je mag er alles zijn maar blijkbaar niet openbaar.

Han Verbeem - Verslaggever Streekomroep de Bevelanden

Verbeem besluit niet af te wachten totdat er wél een interview mogelijk is met de kersverse ambassadeurs en gaat juist over de afwijzing schrijven.  Want, zo vindt hij: “Het feit dat de gemeente zegt dat ze beschermd moeten worden en dat ambassadeur in de anonimiteit hun werk moeten doen, is nieuws.” Ondanks de gevoeligheden vindt hij het belangrijk om er aandacht aan besteden: “Je mag er alles zijn maar blijkbaar niet openbaar.”

Tim Hofman
Na zijn publicatie barst de bom. Omroep Zeeland, neemt het verhaal over. Hoofdredacteur Edwin de Kort van de regionale omroep is blij met het werk van Han: “Ik vind het een goed voorbeeld van hoe een lokale journalist toch een tegeltje heeft gelicht. Han had een goed issue te pakken. Daardoor maak je het verschil als lokale journalist.” Het blijft landelijk niet onopgemerkt. Tv-presentator Tim Hofman met bijna 207.000 volgers twittert er zichtbaar geïrriteerd over.

Een dag later worden de ambassadeurs alsnog bekend gemaakt.  De gemeente heeft halsoverkop een persconferentie georganiseerd. Volgens Verbeem was er sprake van paniek bij het college, de ambassadeurs zijn geschrokken. “Het laat ook zien hoe belangrijk ons werk is,” tekent de verslaggever op uit de mond van de ambassadeurs

Luis in de pels
Verbeem blikt terug op zijn verhaal: “We zitten in een regio die niet zo intensief gevolgd wordt door andere media. als ik er niet had gezeten, dan was de vraag niet gesteld en het verhaal niet gemaakt.”  Behalve de streekomroep is er ook nog een huis-aan-huiskrant is, weet Verbeem, maar met een Christelijke inslag. “Alles wat LHBTI is, maar ook activiteiten op zondag worden niet geplaatst.” Een sterke lokale omroep is er volgens hem hard nodig. “Pluriformiteit is belangrijk. Door hier als een luis in de pels op te treden,  zie je dat college beter moet nadenken over nieuws en communicatie.” Hoofdredacteur De Kort erkent dat:  “Als wij ze niet vertellen dan vertelt ze niemand.  Het is  belangrijk dat journalisten lokaal geworteld zijn, dat is een onwijze pré.”

Power
Dankzij het project Versterking Lokale Journalistiek zitten er bij de lokale omroepen in Zeeland vier extra journalisten die allemaal samenwerken met Omroep Zeeland.  “Ik heb een politieke redactie  van vier mensen  voor dertien gemeenten. We moeten dus heel veel kiezen. Dankzij dit project hebben we veel meer power: krachten bundelen en nieuwe verhalen vertellen. Zo kunnen we veel meer berichten en zo recht doen aan de gemeentepolitiek.”

De lokale politici en bestuurders moeten volgens de journalist er rekening mee leren houden dat nieuws ineens landelijke impact kan hebben, “In Kapelle moeten ze er aan wennen dat het verder komt dan de lokale kolommen.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email