Onze verhalen

Experimenteren met podcast: ‘veel vrijheid’

Ze had nog nooit een podcast gemaakt. Bij lokale omroep Noordkop Centraal in Schagen kreeg journalist Jesler Bos de ruimte.

Ze maakte een vierdelige podcast over Tanja Groen, een landelijk bekende vermissingszaak: “Ik wilde het lokaal maken.”

De verslaggever van de Schagense lokale omroep werd gegrepen door de zaak Tanja Groen als ze een persconferentie bezoekt van Peter R De Vries. De student uit Schagen wordt al 28 jaar vermist. Ze verdween spoorloos na een bezoek aan een feest in haar nieuwe studentenstad Maastricht. Op de persconferentie waar ook de ouders van Tanja zijn, wordt een inzamelingsactie aangekondigd voor de gouden tip die leidt naar Tanja.

“Dat maakte heel veel indruk op me,” vertelt de 26-jarige Jesler Bos. En niet alleen op haar, de artikelen over de zaak worden nog steeds veel gelezen. “Het heeft nog zoveel impact 28 jaar na dato.” Ze vroeg zich na de persconferentie af: “Wat kunnen wij toevoegen als omroep? Kunnen we dit verhaal niet een keer helemaal opnieuw vertellen?” Als Bos zich verdiept in de zaak komt ze er achter dat ze zich kan identificeren met Tanja als die 18 is en gaat studeren. “Die periode was voor mij geweldig. Dan begint het leven echt.”

Ik heb heel veel vrijheid gekregen vanuit de lokale omroep. Je bent wel die extra man, zonder dit project had dit nooit gekund.

Jesler Bos - verslaggever Noordkop Centraal

“Ik wilde altijd al een keer een podcast maken,” vertelt Bos. Dat wordt ook de mooiste vorm bevonden om het verhaal over de vermiste student te vertellen. “Tot nu toe zijn het allemaal vluchtige items geweest. In een podcast kun je de tijd nemen en een puur gesprek voeren. Ik wilde de mensen echt leren kennen. Het is een intiemere manier om een verhaal te vertellen en je kunt meer de diepte in gaan.” Ze put voor haar serie ook uit het rijke archief van de omroep met veel geluidsfragmenten.

De zaak krijgt veel landelijke aandacht maar dat houdt Jesler niet tegen: “Ik wilde het lokaal maken, wat doet het met de mensen hier.” Bos spreekt voor haar podcastserie in totaal met dertien mensen, onder wie de ouders en zus van Tanja Groen en ook haar beste vriendin. Met behulp van collega’s legt ze contacten  “De mensen op de redactie kennen ook weer heel veel mensen. Dat ik voor lokale omroep werk was een voordeel, iedereen was best wel bereid om me te woord staan. Want het is een mooi integer project voor de lokale omroep.”

Vanaf juli is ze wekelijks minstens een dag per week bezig met het project, ze doet alles in haar eentje. “Ik heb heel veel vrijheid gekregen vanuit de lokale omroep. Je bent wel die extra man, zonder dit project had dit nooit gekund.” Een podcast maken is niet voor veel lokale omroepen weggelegd: “Dat is best uniek.”

Ze kijkt met een goed gevoel terug op het maken van de podcast: “Ik merk zelf wel dat ik dat heel leuk vind, mensen leren kennen en vertrouwen winnen. Ik wil hier ook mee verder.”  Ook heeft ze er veel van geleerd: “Die mensen zitten met een pijnlijk iets en hoe je daar als journalist mee om gaat. Je moet als journalist toch bepaalde vragen stellen en in dienst van het verhaal werken. Als ik het materiaal terugluister hoor ik soms dat ik twijfelend mijn vragen stel, later stel ik strakkere vragen.” In het project versterking lokale journalistiek kreeg ze cursussen die haar helpen. “Storytelling: hoe vertel je een verhaal en met welke insteek.”

Bos vertelt dat ze alles zelf heeft gedaan. Ze kreeg wel technische ondersteuning van regionale omroep NH en een eindredacteur hielp haar met teksten scherper schrijven.

De podcast serie is te beluisteren via Spotify, 21 december is de eerste gelanceerd, elke week volgt een nieuwe aflevering.  Ze hoopt op veel luisteraars, ook buiten Schagen: “Het verhaal van Tanja mag overal gehoord worden. Zo blijft er aandacht voor.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email