Onze verhalen

Elke millimeter van het debat verslaan

Een slepende politieke kwestie. De details zijn voor een groter publiek vaak niet relevant, voor het lokale publiek wél.

Daarom moet er verslag gedaan worden van élke ontwikkeling. Een taak die bij uitstek is weggelegd voor de lokale omroep.  Die moet dan wel de mankracht hebben om de verhalen te vertellen.  Dan levert dat meer dan twintig verhalen op voor de lokale omroep, verschillende voor de regionale omroep en zelfs ook één voor de NOS.

Nachtwerk
Adriënne Huizer, werkzaam voor de lokale omroepen RTV Arnhem en Studio Rheden, volgde naar schatting in totaal twintig uur aan debat over zo’n slepende kwestie. Soms liepen gemeenteraadsvergaderingen uit tot middernacht. Ze tikte haar vingers blauw om de inwoners uit de omgeving zo snel en accuraat mogelijk te informeren. Ze maakte meer dan twintig verhalen over de kwestie: “Ik vond het wel tof om het zo te volgen, het gaat écht wel ergens over.”

Inwoners moeten goed op hoogte zijn van. Je doet het voor de directe omgeving

Adriénne Huizer - verslaggever RTV Arnhem

Hoofdpijndossier
De kwestie ging over het autoluw maken van de Nationaal Park de Veluwezoom en de Posbank in Rheden, Rozendaal en Arnhem.  Een technische discussie waarbij scenario’s A, B, C en D over en weer over tafel vliegen. Het is een hoofdpijndossier vertelt Huizer: “Er wordt al jaren over gesproken, in de jaren ’90 al. De politiek was toen vóór en de bevolking tégen. Nu is het andersom en wil de politiek liever kleine stappen nemen.”

Beeldvorming 
Sylvia Willems werkt bij  Omroep Gelderland en begeleidt Huizer en andere collega’s bij de lokale omroepen. “Bij de Posbank volgt omroep Gelderland de grote lijnen, we zitten op de beslismomenten.” Hoe anders is dat bij Studio Rheden en  RTV Arnhem die verslag doen van elke nieuwe stap. “Dat is een absolute verrijking voor de beeldvorming. Voor de inwoners, belanghebbenden, recreanten, natuurmonumenten, de gemeente zelf en politici,” vindt Willems.

De lokale verslaggevers zijn goed ingevoerd. Ze hebben korte lijntjes en kennen de mensen.

Sylvia Willems - Omroep Gelderland

Pers niet welkom
De interesse van Huizer wordt gewekt als er in de zomer informatiebijeenkomsten zijn waarbij de pers niet welkom is. De verslaggeefster legt contacten met verschillende belangengroepen: “zodoende ben ik gaan vissen wat er besproken werd.” Een  reeks van verhalen volgt. “De inwoners moeten goed op hoogte zijn van wat er in dat Nationaal park gaat gebeuren. Het  gaat niet alleen om omwonenden maar ook om bezoekers. Die bereik je niet met lokale omroepen. Je doet de berichtgeving voor de directe omgeving.” Raadsleden laten haar weten dat ze dankbaar zijn voor haar  werk. “Zo kwamen ze er achter wat anderen er van vonden.”

Fotograaf: Peter Oversteegen

Duo op D-Day
Een verslaggever van Omroep Gelderland werkt samen met de lokale verslaggever als het D-Day is voor het natuurgebied. Tijdens een lange gemeenteraadsvergadering moet duidelijk worden of gemotoriseerd verkeer wordt geweerd. De regionale omroep plukt de vruchten van het werk van de lokale verslaggever, zegt Willems: “Adriënne kent iedereen en weet alle details. Ze heeft dat veel meer kunnen volgen. Samen kunnen we veel meer uit zo’n avond halen.” Adriënne zelf vindt de samenwerking ook fijn en voelt zich niet het verlengstuk van de regionale omroep. De samenwerking levert ook voor de lokale omroep wat op. ”Als je met twee mensen bent, kun je meer mensen spreken en sneller werken. Je loopt elkaar niet in de weg.”

Vertrouwen
Niet alleen bij de discussie over de Veluwezoom en de Posbank werkt Omroep Gelderland samen met de lokale omroep. Het gebeurt ook bij de kwestie rond een vervuilende asfaltcentrale in Nijmegen. “Je ziet dat we bij grotere verhalen samen optrekken. De lokale verslaggevers zijn goed ingevoerd. Ze hebben korte lijntjes en kennen de mensen. Dan kan de regionale verslaggever aanhaken.  Maar je moet wel uitkijken dat je dingen dubbel doet.”  De samenwerking is niet vanzelfsprekend weet Willems. “Daar valt nog wel winst te behalen. Het heeft te maken met vertrouwen. Dingen die de lokale omroepen doen, zijn ook goed.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email