
Liefde voor de plek waar ze zijn geboren, opgegroeid en nog steeds wonen. En ze werken er nu ook als lokale journalist.
Ze hebben binding met inwoners en gemeente. Kun en durf je dan kritisch te zijn? Zeker als het geen grote stad is maar ‘ons kent ons’? Ja, zeggen de journalisten zelf. Door die verbondenheid kun je zelfs béter je werk doen.“Iedereen staat voor een ander klaar. De mensen zijn héél aardig. Ik vind het heel fijn opgroeien in een klein dorpje,” vertelt Charlotte van de Kant van Regio8 over haar geliefde Achterhoek. Ook Jeffrey Verdel van ZO!34 steekt de liefde voor ‘zijn’ Emmen niet onder stoelen of banken. “De gemoedelijkheid, de manier waarop men met elkaar omgaat, de toegankelijkheid,” over wat hem zo aanspreekt. Het hart van Gijs Groeneveld van Twente FM gaat sneller kloppen als hij over de dorpsfeesten praat in zijn geliefde Tilligte met ruim 700 inwoners. “Dat vind ik zo mooi. Iedereen is er en iedereen praat met elkaar. Of je nou twaalf jaar of tachtig jaar oud bent.” De Krimpenerwaard in Zuid-Holland: “Een vergeten gebied, tussen alle grote steden,” vertelt verslaggever Billie Twigt van RTV Krimpenerwaard, “Het is er echt heel mooi. Het is een prachtig natuurgebied met kleine dorpjes, je kunt er heel fijn fietsen.”

Je hebt de contacten, je staat dicht bij de mensen
Broekzak
Ze kennen de omgeving als hun broekzak. Billie Twigt: “Je hebt de contacten, je staat dicht bij de mensen.” Het maakt het werk van Charlotte in Didam makkelijker: “Je kunt snel bij bronnen komen.” Er is ook een andere kant van de medaille vertelt Verdel: “Soms heb je ook een mening ergens over of gaat het jou ook aan. Maar je moet wel je journalistieke onafhankelijkheid bewaren, dat is wel moeilijk soms. Je moet er wel voor waken.”

Je moet wel je journalistieke onafhankelijkheid bewaren
Persoonlijk
Bij een lokale omroep interview je of schrijf je óver mensen die bij jou in de straat wonen of die je privé ook tegenkomt. Het overkwam Gijs bij een verhaal over een pony die op hol was geslagen en verstrikt raakte in het hekwerk. Bij het losrukken verloor het arme dier zijn been en moest worden ingeslapen. In dit artikel van RTV Oost wordt de link gelegd met vuurwerk dat werd afgestoken op een bruiloft in het dorp. Omdat de regionale en lokale omroep samenwerken plaatst ook Twente FM het artikel. “Er kwamen best veel reacties op. Ik werd van alle kanten benaderd, ik ken ze allemaal persoonlijk en dan is het af en toe best lastig om het goed te doen.” Gijs spreekt met de vriendengroep die het afgestoken zou hebben en met de eigenaar van de pony, “Ik stond er tussen in.” Hij maakt een vervolgverhaal waar beide kampen aan bod komen. Hij merkt geen gevolgen van zijn werk als journalist: “Ik heb beide verhalen gehoord en er werd een streep onder gezet. Iedereen is hier best wel nuchter. Mensen gaan niet oppassen met wat ze tegen mij zeggen.”

Door het goede contact wilde hij wel gewoon meewerken
Contrast
Het onderhouden van goede contacten is van wezenlijk belang voor de journalisten. “Het kan best voorkomen dat je de ene keer de wethouder voor iets nodig hebt waar mensen boos over zijn en de andere keer voor iets feestelijks. Die contrasten zijn soms erg groot. Maar omdat we zo gemoedelijk met elkaar om gaan, kijken we elkaar niet zo gauw scheef aan,” zegt Verdel. Goed onderhouden contacten komen van pas bij het werk van Billie aan de andere kant van het land, in de Krimpenerwaard. Daar waren boerenprotesten tegen de gemeente. “De boeren vertellen wel maar de wethouder niet.” Toch lukt het Billie om de wethouder voor camera te krijgen. “We hebben best een goede verhouding. Daarom willen ze je wél te woord staan. Dan kun je ook kritische vragen stellen. Al vond de wethouder dat in het begin wel heftig.” Ook Charlotte deelt die ervaring. Ze maakte een verhaal over de leegloop van vrijwilligers bij de dierenambulance vanwege een nieuw bestuurslid. “We moesten kritische vragen stellen. Daarna wilden we follow up maken, omdat er nog meer mensen vertrokken waren, door het goede contact wilde hij wel gewoon meewerken. “

Als ik de gemeente moet aanpakken, dan is dat geen probleem
Subsidie
Behalve een persoonlijke band met andere inwoners, is er ook nog een financiële band. Lokale omroepen worden gesubsidieerd door de gemeente. Dat realiseren de journalisten zich allemaal. “Je bent wel heel erg afhankelijk van de gemeente, maar we willen wel steeds kritisch zijn en worden steeds kritischer,” vertelt de journaliste uit de Krimpenerwaard. “Ik voel me niet begrenst, absoluut niet. De gemeente ziet de waarde in van de omroep,” vult Jeffrey aan. Ook in Twente laat de lokale verslaggever zich er niet door tegen houden: “Als ik de gemeente moet aanpakken, dan is dat geen probleem. “