Over het
project

De resultaten van twee jaar samenwerking

Tienduizenden verhalen werden er gemaakt tijdens dit project. Lokale, regionale omroepen en de NOS werkten samen.  De basis is gelegd. 

Deze samenwerking om de lokale journalistiek te versterken is op 31 mei 2021 gestart en loopt op 31 december 2023 af. De resultaten van dit project worden weer meegenomen in de plannen voor samenwerking in 2024 en verder. Onafhankelijk onderzoeker Bertijn van der Steenhoven maakte een uitgebreide evaluatie over de eerste twee jaar.  Dat onderzoek is ook gedeeld met de Tweede Kamer

Conclusies
In het kort blijkt daaruit dat de basis voor samenwerking is gelegd waar die in het verleden nog beperkt was. Omroepen overleggen regelmatig, wisselen steeds meer content uit en er is een goede technische infrastructuur aan het ontstaan.  Samen verhalen maken en thema’s aansnijden is en blijft lastig, maar gebeurt in dit project steeds meer, constateert Van Steenhoven.  

Onervaren journalisten kregen de kans in dit project, meer dan de helft groeide door in het vak. Talentonwikkeling binnen deze pilot was succesvol. De tijd is rijp om samenwerking door te zetten in de toekomst, maar dat moet minder vrijblijvend. De basis daarvoor is gelegd. 

Vogelvlucht
In de twee jaar maakten de journalisten ruim 21.000 verhalen. Dat leverde mooie lokale nieuwsitems op die hun weg vonden naar regionale of landelijk platforms. Die worden hieronder per categorie uitgelicht en toegelicht. Aan de hand van verschillende verhalen blikken we met trots terug op het werk van de zestig verslaggevers.

Primeurs

Zelf onderzoek doen met behulp van coaching, nieuws oppikken bij de Oosterburen of er bovenop zitten. Onze journalisten kwamen met eigen nieuwsverhalen. 

Impact

Onze journalisten maken lokaal het verschil. Ze zetten zaken op de agenda en dat zorgt ervoor dat dingen veranderen en verbeteren. 

Samenwerking

Lokale omroepen werken onderling samen of met de regionale omroep en soms zelf met de NOS. Dat leverde gezamenlijke producties op, eigen verhalen of mooie programma’s. 

Opmerkelijk

De verslaggevers hebben een neus voor verhalen die spraakmakend zijn en maken daar bijzondere reportages. 

Bereik

De lokale en regionale omroepen en de NOS wisselen onderling content uit. Dat zorgt ervoor dat een lokaal verhaal zomaar landelijk opgepikt wordt en zo veel gezien en gelezen wordt. 

Doorgroeien

“De basis is gelegd. Het kostte tijd en energie om iedereen te laten samenwerken, maar ik ben blij dat het gelukt is. Het klinkt eenvoudig maar in praktijk was het soms best even wennen en aanpassen voor iedereen” blikt  Marieke Bakker terug. Ze is nu ruim twee jaar projectleider en had de ruim 60 journalisten onder haar hoede. Het project Versterking Lokale journalistiek loopt eind dit jaar af: “De lokale en regionale projectleiders vinden het vooral jammer dat het nu stopt, het smaakte echt naar meer. We zagen ook dat in het tweede jaar ook steeds meer inhoudelijk samen werd opgetrokken, en dat leverde dus mooie verhalen op voor alle partijen”.
 
“Nu dit project eindigt zijn we vooral bezig om de learnings mee te nemen in de nieuwe plannen voor samenwerking in het Publiek Journalistieke huis. De groep journalisten stroomt weer door en we doen nu ons uiterste best om ze een nieuwe plek te geven.” Ongeveer een derde blijft in de lokale journalistiek actief, een ander derde deel gaat bij de regionale omroep aan de slag. De rest stroomt door naar landelijke media of gaat in de communicatie werken. “Ook en mooi resultaat als opbrengst, de journalistiek zit te springen om goede gemotiveerde mensen die zowel op online als met video uit de voeten kunnen”. Al met al een mooie opbrengst van twee jaar intensief samen optrekken, aldus Bakker.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email