Onze verhalen

Aziatische bosmug: door goede buurtcontacten toch in het nieuws

Een verslaggever van de lokale omroep Bie Os heeft het gevoel telkens met een kluitje in het riet te worden gestuurd als hij meer wil weten over de bestrijding van een gevaarlijke mug in een Sittardse wijk.

Maar dankzij goede contacten met bewoners krijgt hij een brief in handen met nieuws.

Zelf hadden ze er geen erg in. Maar in een schrijven dat bij de wijkbewoners op de deurmat viel, stond nieuws over een mug waar mensen ziek van kunnen worden. De brief komt in handen van verslaggever Ton van Hoorn en zo komt de vondst van de Aziatische bosmug alsnog onder de aandacht. Want die is niet ongevaarlijk.

Van Hoorn beschrijft in zijn artikel dat de mug het Zika- en het Usutu-virus kan overdragen. Een Usutu-infectie kan milde ziektes tot ernstige neurologische stoornissen veroorzaken. Zikakoorts verloopt vaak vrij mild maar tijdens zwangerschap kan het schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Belangrijk dus voor buurtbewoners om te weten hoe het zit met dit beestje.

Ik kom er niet doorheen. Dus ik ben afhankelijk van de brieven

Ton van Hoorn - verslaggever Bie Os

In die buurt is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) al langere tijd bezig met onderzoek en bestrijding van de Aziatische tijgermug en worden dus regelmatig inspecteurs gesignaleerd. Ton van Hoorn kent de buurt goed, want hij heeft er zelf gewoond. Zo krijgt hij sneller informatie uit de buurt zelf dan van de NVWA. De inspectiedienst stuurt zo nu en dan een brief aan buurtbewoners over hun bevindingen. “Ik heb er eerder ook berichtgeving over gedaan en heb gevraagd aan de mensen als er wat is of ze me dat laten weten,” vertelt van Hoorn.

Zodoende krijgt de verslaggever begin november een brief waarin de NVWA terugblikt op de bestrijding van exotische muggen in Sittard. “Ze gaven die brief aan mij, hier Ton kijk er eens naar, ze hadden dus zelf geen idee.” In een bijzijn meldt de autoriteit: Tijdens de monitoring zijn er ook enkele exemplaren van de Aziatische bosmug (Aedes Japonicus) aangetroffen.

Van Hoorn besluit om met de opvallende bijzin aan de slag te gaan, want: “Het blijkt een gevaarlijke exoot te zijn.” Hij is blij met de brieven die hij krijgt want bij de woordvoerders van de NVWA staat hij telkens voor een dichte deur: “Ik kom er niet doorheen. Dus ik ben afhankelijk van de brieven.” Op basis van de brief tikt hij een verhaal voor Bies Os en 1Limburg.

De NVWA roept mensen in de getroffen wijk op om stilstaande waterpoeltjes in bijvoorbeeld gieters, bloempotten en drinkbakjes voor vogels te voorkomen. Van Hoorn vindt het belangrijk om het dossier van de gevaarlijke muggen te volgen. Er is veel onduidelijk volgens hem. “Ze zeggen bij de NVWA niet precies waar en ze noemen de wijk verkeerd.” Hij wil vooral weten hoeveel gevaarlijke muggen er worden gevonden en waar precies. De verslaggever hoopt vaker brieven in handen te krijgen: “Er is meer aan de hand dan een muggetje.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email